Tel.: 022 78 38 00
Persoane fizice Persoane juridice
Formular de feedback

05 nov 2019

De la 1 noiembrie șoferii sunt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor! Iată când trebuie schimbate și anvelopele

 

Începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligați să circule cu blocurile optice (farurile) conectate și pe timp de zi.

Potrivit prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere, obligația de a include în timpul deplasării faza scurtă a luminilor de întâmpinare (întâlnire) se menține până pe 31 martie inclusiv.

Potrivit unei redacții noi a Regulamentului Circulației Rutiere, aliniatul 3 din articolul 34 a fost modificat și completat în felul următor:

„Pentru atenționarea altor participanți la trafic și pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcțiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii:
i) tuturor vehiculelor − în perioada 1 noiembrie − 31 martie inclusiv.”

 

Astfel, mai nou, legea permite circulația nu doar cu farurile aprinse în fază scurt, ci și în mod individual doar luminile de zi (DRL) dacă le aveți! De menționat că nu trebuie de utilizat farurile anti ceață în această perioadă când afară nu este ceață!

 

De obicei, dacă inspectorii de patrulare văd un automobil care nu are incluse luminile, după ce îl trag pe dreapta, șoferul se alege doar cu o avertizare.

 

De asemenea, trebuie să cunoașteți că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați deja să aibă anvelope de iarnă pe mașini.

Astfel, în cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, iar șoferii vor circula cu anvelope necorespunzătoare, inspectorii de patrulare sunt în drept să aplice sancțiuni cu amendă care variază între 900-1.500 lei pentru persoane fizice și 4.500-6.000 de lei pentru persoane juridice.

Astfel, șoferii din Moldova ar trebui deja să-și planifice schimbul anvelopelor pentru următoarele săptămâni, reieșind din prognoza meteo oferită de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, reflectată și de mass media.

Totodată, trebuie luate în considerare informațiile despre starea vremii din țările vecine, dar și recomandări ale experților care menționează că anvelopele de vară pierd din aderență și nu mai prezintă performanțele necesare dacă temperatura de afară e de 7 grade Celsius sau mai mică timp de câteva zile.

Sursa: autoblog.md

 

Compania de Asigurări ”GENERAL ASIGURĂRI” Vă amintește, că cea mai sigură protecție a automobilului Dvs. este asigurarea Auto CASCO, care Vă protejează financiar în caz de furt, accident rutier, vandalizare, deteriorare sub influența factorilor naturali a autovehiculului Dvs.